Den 25 maj 2014 på Kjugekull!

Dagens höjdpunkt blev lustspelet ”Karl XV och flickorna runt Kjuge” med aktörer, som  var hämtade från föreningens styrelse och deras anförvanter. Yvonne Palm Lundström svarade för manus och regi efter en idé av Per-Gunnar Persson som byggde på att genom teater visa äldre föremål i museet.

Året var 1864. Unionsflaggan (Sverige/Norge) vajade tillsammans med Kristianstads 400-årsflagga vid scenen.  Alla aktörer hade kläder som anpassats till tiden. Dragspelet var ett nytt instrument detta år och i Stockholm hade man börjat dansa cancan på teatrarna.  En berättare, en sierska och en skillingtryckssångare som bland annat sjöng om Elevira Madigan inledde  föreställningen. Plötsligt kom barnen springande och ropade "Kungen kommer"!

I Österslöv hade man en riksdagsman Sven Nilsson för Bondeförbundet som kallades “generalen från Österslöv”. LO Smith, brännvinskungen var en pigg yngling som ofta åkte båt mellan Stockholm och Åhus.. Keramikern
August Bentzer som ägde keramikverkstaden som numera finns i hembygdsparken var också med. Så även Bäcklund som först arrenderade och senare fick köpa en jordlott på Kjugekull av Karl XV på Bäckaskogs Kungsgård. Bäcklund forslade delar av sina hus över Ivösjöns is och byggde upp det på Kjugekull. Arvingar sålde marken de ägde till Villands härads hembygdsförening.

Kung Karl XV som ofta vistades på Bäckaskog anlände till hembygdsparken och scenen med Kjuge krog  i ett stiligt ekipage draget av hästarna Albin och Botvid. Kungen hälsadet på Bäcklund och Kjugeborna som visade upp sina alster och berättade om sina yrken. Smeden hade en låda med levande sniglar för att smörja vagnshjul.  En kvinna kokte horn som skulle bli skedar, en var lärarinna, ett yrke som kungen var mycket stolt över o.s.v. (Föremålen var hämtade från hembygdsmuseet). När kungen fått en sup för 29 öre och druckit lite öl på krogen och dansat med de vackra flickorna kom de  förföriska flickorna från Stockholm och dansade Cancan. Men kungen fattar tycke för den lilla enkla pigan Emelie från Mörkavad och tar henne med sig till Bäckaskog.
 
Manuset byggde på berättelser, legender och på Ewa Waldemarssons böcker. 

 

 

 

 

Del av publiken

 


Yvonne spelade "sierskan" som berättade lite om framtiden.

 

 
 

 

   
   
   
   
   

 

 

 

 

       

   

Manuset finns, om några vill spela bygdespelet igen!

Till första sidan!

Sidorna skapade av Yvonne Palm Lundström  
Uppdaterad 2023-10-26 ©